Jałowiec jest krzewem z rodziny cyprysowatych. Do celów leczniczych zbiera się jego dojrzały, ciemnofioletowy owoc, który po wysuszeniu w suszarniach przyjmuje postać jagody jałowca, nazywane inaczej owocem jałowca.

Występowanie

Jałowiec jest krzewem z rodziny cyprysowatych. W późnej starości zaczyna wyrastać jako drzewo. Występuje w Europie, Azji Północnej i Ameryce. W Polsce krzew ten rośnie na obszarach górskich, lasach sosnowych oraz na suchych piaszczystych nieużytkach.

Krzew ten osiąga wysokość 3 metrów. Do celów leczniczych zbiera się jego dojrzały, ciemnofioletowy owoc, który po wysuszeniu w suszarniach przyjmuje postać jagody jałowca, nazywane inaczej owocem jałowca.

W zielarstwie jagody dodawane zostają do maści, smarowideł, maceratów na alkoholu. W przemyśle spożywczym (szczególnie w kuchni myśliwskiej) wykorzystuje się je do produkcji wędlin i pasztetów. W przemyśle alkoholowym owoce jałowca wykorzystywane są do wytworzenia ginu, a w przemyśle perfumeryjnym do destylacji olejku eterycznego.

W owocach jałowca znajduje się szereg związków chemicznych, takich jak: tarpeny, terpinenol, seskwiterpeny, flawonoidy, garbniki, substancje żywicowe, woski, związki gorczycowe, sole mineralne.

Działanie jałowca

Jałowiec posiada silne działanie rozgrzewające, dlatego doskonale sprawdzi się w maściach na dolegliwości kostno-stawowe, reumatyczne, w nerwobólach oraz bólach mięśniowych.

Co więcej, jałowiec można stosować w sposób wewnętrzny za sprawą jego przeciwbakteryjnego działania, sprawdzi się szczególnie w obszarze układu moczowego i trawiennego. Wzmaga wydalanie moczu, oczyszczanie dróg moczowych i przewodu pokarmowego z patogenów i silnych antybiotyków. Przyspiesza wytwarzanie soku żołądkowego, wydzielenie żółci oraz pobudza perystaltykę jelit.

Zastosowanie

Przetwory z jałowca stosuje się w schorzeniach związanych z zatrzymaniem wody w ustroju. Znalazł swoje zastosowanie w dolegliwości osłabienia wątroby, a co za tym idzie w osłabieniu mechanizmów odtruwających organizm. Dodatkowo pobudza łaknienia oraz reguluje gospodarkę płynną. Dlatego przetwory z jałowca są pomocne w walce z otyłością. Szczególnie polecam herbate dla brzucha.

W zewnętrznym zastosowaniu specyfiki z jałowcem sprawdzą się w wielu problemach, nerwobólach do nacierania oraz jako środek przeciwbólowy. Warto stosować go również przy różnych odmianach trądziku oraz chorobach skórnych.

Rekomendacja jałowca

Jałowiec polecam stosować jako forma piętnasto-minutowej kąpieli, która doskonale sprawdzi się w reumatyzmie, zwyrodnieniach, bólach kostno-stawowych, bólach mięśniowych oraz nerwobólach. Mieszankę do kąpieli z jałowcem,pichtą,kadzidłowcem w postaci soli ziołowej mogą Państwo znaleść w naszym sklepie.

Podczas domowego użytku z owoców jagody jałowca można przygotować napar oraz wino jałowcowe. Istnieje również możliwość przyjmowania ich niewielkiej ilości w sposób doustny.

Szczególnie polecam jałowiec w formie naparu herbatki ziołowej, która w swoim składzie posiada: jałowiec, kardamon, owoce koperku, skórkę granatu, dziką różę. Jej stosowanie wzmocni trawienie, poprawi przemianę materii oraz załagodzi uczucie wzdęcia znajda ją Państwo w sklepie.

W ofercie Zioła Ukochane Medical polecam do wypróbowania poniższe produkty zielarskie zawierające jałowiec na dolegliwości kostno-stawowe, zwyrodnienia, po kontuzjach, po złamaniach, dolegliwości bólowe, bóle kręgosłupa, bóle nóg, przeciążenia, reumatyzm, żylaki, problemy skórne:

  • Smarowidło z jałowcem, pączkami topoli i żywica sosny na smalcu gęsim
  • Smarowidło z jałowcem, pączkami topoli, żywica sosny na olejku
  • Smarowidło z jałowcem,pączkami topoli, żywica sosny na alkoholu
  • Sól ziołowa,kąpielowa, zdrowotna z pichtą, jałowcem, kadzidłowcem
  • Herbata ziołowa dla brzucha z jałowcem, kardamonem, koperkiem włoskim, płatkami róży i skórką granatu

Źródło:

A.Ożarowska, W.Jaroniewski, J.Biegański, J.Góra, A.Lis

ziolaukochane

Zobacz wszystkie wpisy

Dodaj komentarz!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *